5 טיפים לעיצוב המטבח
04.02.2022
עוד מאמר על מטבח?!
כן כן עליתם עליי, לפני שיצאתי לדרכי העצמאית ופתחתי את סטודיו העיצוב שלי הייתי מספר שנים מעצבת מטבחים בחברות מטבחים מוכרות ותודת לכך התמקצעתי בתחום מבחינת הבנת התכנון, החומרים, העלויות ובעיקר- הפרקטיקה של היום יום.
לכן, אין זה סוד שלמטבח הביתי שמור מקום גדול אצלי בלב.
אז מאיפה מתחילים? ולמה צריך לשים לב בתכנון המטבח ?
במאמר זה הכנתי לכם 5 טיפים חשובים שכדאי לקחת בחשבון לפני שניגשים לתכנן המטבח.
1. משולש עבודה – למעשה זהו מושג שהומצא בשנות ה50 על ידי חוקרים באוניברסיטת Cornell בארה”ב, אשר דנו לגבי דפוסי העבודה שלנו במטבח.
משלוש העבודה מתייחס ל3 מוקדים עיקריים והם:
- כיור
- כיריים
- מקרר
המחשבה היא שמול שלושת המוקדים הללו אנו עומדים יותר זמן באופן יחסי לשאר האזורים במטבח. ולכן חשוב לוודא שהמעברים בין הפונקציות יהיה מקסימלי.
עד כאן שיעור היסטוריה 😊
כשאנו עומדים בפני פרויקט תכנון המטבח נרצה לוודא שמצד אחד המרחקים בין שלושת הפונקציות הללו לא יהיה קטן מדי כדי לאפשר משטח עבודה נוח, ומצד שני שהמרחקים לא יהיו גדולים מדי על מנת שלא יהיו התרוצצויות מיותרות במטבח.
משולש עבודה אופטימלי יהיה כזה המאפשר התנהלות נוחה במרחקים סבירים בין פעילות הבישול וההכנה השונות.
2. משטח עבודה – בהמשך לטיפ הראשון עליו דיברתי, ישנה חשיבות לתכנון נכון של משטח עבודה. משטח העבודה העיקרי עליו נרצה לחשוב הוא האזור הפנוי שבין הכיור לכיריים.
זהו בפועל האזור תעבדו בו הכי הרבה. שטפתם את הירקות ועכשיו צריך לחתוך ולהעביר לסיר.. הפסטה מוכנה ועכשיו צריך להעביר אותה למסננת בכיור..
משטח עבודה טוב הוא כזה שנשמר בו לפחות 80 ס”מ משטח ריק. ריק ממוצרי חשמל, ריק ממסחטת המיץ וריק מעוד הפרעות שלא ישאירו לנו מקום לעבוד בו בפועל.
3. אוורור – על חשיבות האוורור במטבח כבר הרחבתי הרבה במאמר על “סלון, מטבח ומה שבניהם..” (למעבר למאמר לחץ כאן). אבל למי מכם שטרם קרא אותה, אסכם בקצרה כי יש חשיבות רבה לאוורור כל העשן והריחות שמצטברים באזור המטבח.
על מנת לפתור את הפלונטר יש למקם את הכיריים בסמיכות לאזור החלון במטבח או לתכנן מקום לקולט אדים- אינטגרלי (מוסתר בארונות) או free standing חיצוני.
! שימו לב ! אין הכרח שהכיריים יהיו ממש מתחת לחלון עצמו אלא כדאי שימוקמו בסמיכות אליו.
לכל מטבח יש לחשוב מה הפתרון המתאים ביותר.
4. ערכו רשימת אחסון – בשלב הבא נרצה להבין מהי צורת האחסון המתאימה ביותר עבורכם במטבח. האם זה הרבה מגירות קטנות? או שעדיף שיהיו יותר מגירות גדולות ? ארונות גבוהים או דווקא יותר נשלפים נמוכים? .
על מנת להבין את צורת החלוקה שתתאים לכם- יש קודם כל להבין מה אתם מאחסנים וכמה.
ערכו רשימה של כל המוצרים שאתם מתכננים לאחסן במטבח – מספר הסטים של כלי ההגשה שיש ברשותכם, תבניות לאפיה, כוסות, תבלינים ומוצרים יבשים.
לאחר שסיימתם לרשום את כל הפריטים שמיועדים להיות מאוחסנים בארונות המטבח אל המטבח העריכו פחות או יותר כמויות של כל מוצר וכמה מגירות או מדפים תצטרכו עבורם.
5. מגירות – חלוקה למגירות יכולה להשתנות ממטבח למטבח ויש לבחור בצורת החלוקה שתשרת אתכם בצורה הטובה ביותר לאחר שהבנתם את כמות האחסון וסוג המוצרים שתאחסנו במטבח.
יתכן שתבחרו ביחידות שמחולקות לשתי מגירות גבוהות על מנת לאחסן יותר כלי הגשה גבוהים ויתכן שדווקא תאהבו חלוקה של יותר מגירות קטנות על מנת ליצור הרבה הפרדות באחסון.
כך או כך, המלצה שלי – בכל מטבח יש צורך בלפחות 2 מגירות צרות לסכום.
מגירה אחת עבור כלי הששת לבישול ומגירה נוספת לסכום של היום-יום.
אם אתם שומרי כשרות שימו לב להוסיף עוד מגירה לטובת הפרדת הסט החלבי מהבשרי, כן- אפשר לערבב את הסט החלבי עם הבשרי באותה המגירה וליצור הפרדה פנימית, אבל לא- בדר”כ המין הגברי (וסליחה על ההכללה) לא יבדילו בין המזלג עם החריצים על הידית לעומת המזלג עם הידית החלקה.. בחרו את המלחמות שלכם מבעוד מועד 😊.
בסופו של דבר נרצה להגיע למצב אידיאלי בו אין חלוקה מיותרת ובזבזנית במקום של יותר מדי מגירות שבסוף יהפכו למגירות “קשקושים” של הכפתור שמצאנו והבטריות לשעת חירום.
אז בין אם מדובר בשיפוץ או החלפת המטבח הקיים או ובין אם זה תכנון של מטבח חדש מאפס -התייחסות לנקודות עליהם פירטתי יעזרו לכם להגיע מוכנים יותר למלאכת התכנון ולראות את המטבח בצורה קצת אחרת.
יש לכם פרויקט שתרצו שנעזור לכם בו?
צרו איתנו קשר ונספר יחד את הסיפור שלכם.